De export van China is in februari zeer sterk gekrompen. De uitvoer lag een kwart lager dan een jaar eerder, waarmee de sterkste afname sinds mei 2009 werd gemeten.
De krimp was aanzienlijk sterker dan verwacht. Economen rekenden in doorsnee op een min van bijna 12 procent.
Ook in januari kromp de export flink meer dan verwacht. Dat roept zorgen op over de toch al afkoelende Chinese economie.
De import zakte met bijna 14 procent. Beide ontwikkelingen zijn gemeten in dollars. Het handelsoverschot van China ging bijna door de helft, naar 32,6 miljard dollar.
Economische groei vertraagt
De Chinese economie staat al geruime tijd onder druk. Het land kampte vorig jaar met de kleinste groei in een kwart eeuw, 6,9 procent. Economen verwachten dat de groei van de Chinese economie dit jaar uitkomt op zo'n 6,5 procent. De Chinese regering zet voor 2016 in op een groeipercentage van 6,5 tot 7 procent.
De Chinese regering houdt voor de komende vijf jaar rekening met een gemiddelde economische groei van minstens 6,5 procent. Dat bleek afgelopen weekend tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Chinese Nationale Volkscongres (NPC).
Moody's negatiever over China
Moody's is negatiever geworden over de vooruitzichten voor de Chinese economie. De almaar stijgende schuldenlast en vraagtekens over het vermogen van de Chinese regering om de nodige economische hervormingen door te voeren, zijn voor de kredietbeoordelaar reden de verwachtingen naar beneden bij te stellen.
Volgens Moody's staat de financiële kracht van China onder druk omdat veel staatsbedrijven van overheidssteun afhankelijk zijn. Daarnaast kampt het land met een forse uitstroom van kapitaal. Door staatsbemoeienissen in de aandelen- en valutamarkt nemen daarbij onzekerheden over de toegezegde hervormingen toe. "Het vermogen van de staat om schokken op te vangen is afgenomen", signaleert Moody's.
Hervormingen
Beleidsmakers in China komen binnen afzienbare tijd met plannen voor de komende jaren in een poging de economie van het land een duw in de goede richting te geven. Het doel daarbij is onder meer een verdubbeling van het inkomen per hoofd van bevolking tegen 2020.
Vooral de schulden bij bedrijven wegen echter zwaar op de economie. Volgens Moody's is die schuldenberg opgelopen tot 247 procent van de Chinese economie.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl